Pyszny sos szparagowy z mięsem mielonym do makaronu i nie tylko. PRZEPIS

Można wymieszać go z makaronem, podać z młodymi ziemniakami lub po prostu z bagietką. Ten kremowy sos ze szparagami i mięsem mielonym jest po prostu pyszny.

Przepis na sos szparagowy z mięsem mielonym

Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku
  • 600 gramów mięsa mielonego – użyliśmy drobiowego, ale może być też wieprzowe
  • 3/4 szklanki mleka
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30 proc.
  • garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
  • pęczek koperku,
  • szczypta kurkumy w proszku, sól, pieprz.
  • masło pół na pół z olejem.

Jak zrobić sos szparagowy z mięsem mielonym?

  • Na głębokiej patelni rozgrzej trochę masła i oleju, przesmaż posiekaną cebulę, dodaj mięso i posiekany czosnek, smaż aż wszystko się lekko zrumieni.
  • Szparagi umyj, odłam twardą końcówkę, łodygi pokrój w plasterki, zostawiając całe główki.
  • W mleku dokładnie rozrób mąkę – aby nie było grudek – wlej na patelnię razem ze śmietanką, mieszając, zagotuj.
  • Dodaj szparagi, dopraw solą i pieprzem oraz szczyptą kurkumy (nie wpłynie na smak za to nada sosowi ładną barwę), gotuj 4-5 minut, często mieszając.
  • Na koniec dodaj posiekany koperek i ser, mieszając trzymaj na ogniu jeszcze minutę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj