Pyszne frytki można zrobić też w piekarniku. Sposób, żeby były bardziej złociste i chrupiące. PRZEPIS

Dużo mniej tłuszczu, mnóstwo smaku, wychodzą rumiane i mają chrupiącą skórkę. Pyszne frytki można też zrobić w piekarniku. Sprawdźcie tę prostą sztuczkę.

Przepis na frytki z piekarnika

Składniki:

  • Kilogram ziemniaków,
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • płaskie pół łyżki cukru pudru,
  • 6 łyżek oleju,
  • sól,
  • potrzebny będzie też arkusz papieru do pieczenia.

Jak zrobić frytki w piekarniku?

  1. Ziemniaki pokrój w słupki jak na zwykłe frytki.
  2. Przełóż do miski, oprósz mąką ziemniaczaną i cukrem (dzięki nim na frytkach podczas pieczenia utworzy się rumiana i chrupiąca powłoczka), dodaj olej, następnie wymieszaj dłońmi, aby kawałki równomiernie się pokryły.
  3. Przełóż na dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

    Frytki przed włożeniem do piekarnika.
  4. Piecz w temp. 200 stopni przez około 20 minut – aż frytki ładnie się zarumienią.
  5. Przed podaniem oprósz solą.

Sprawdź też nasz przepis na tradycyjne frytki smażone na głębokim oleju:

Jak zrobić idealne frytki w domu? Metoda profesjonalistów, którą każdy powinien znać

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj