Puszyste bułki do burgerów i kanapek. Tylko naturalne składniki. PRZEPIS

Lubimy od czasu do czasu zjeść domowego burgera. Zawsze pojawia się jednak ten sam problem: bułki dostępne w sklepach są nafaszerowane chemią i po prostu niedobre. Od pewnego czasu robimy je więc sami. Są miękkie i lekkie, a to podstawa burgera idealnego.

Przepis na miękkie bułki do burgerów

Składniki: 3 kubki mąki pszennej (łącznie 550 gramów), 20 gramów świeżych drożdży, 1 jajko, 3/4 szklanki ciepłego mleka (220 ml), 2 łyżki oleju, łyżeczka soli i tyle samo cukru, dodatkowe jajko do posmarowania, sezam lub inne nasiona do posypania.

  • Z podanych składników przygotujesz około 6 dużych bułek.

Zrób tak: w dużej misce rozpuść w mleku drożdże i cukier, poczekaj około 10 minut, żeby zaczyn „ruszył”, wsyp mąkę, sól, wbij jajka i dodaj olej. Składniki najpierw dokładnie wymieszaj, następnie przełóż na stolnicę lub blat podsypany mąką i ugniataj rękoma aż ciasto zrobi się jednolite i elastyczne. Powinno to zająć około 10 min. Jeśli za bardzo się klei, podsypuj mąką. Pamiętaj jednak, że powinno możliwe jak najmiększe. Uformuj kulę i przełóż z powrotem do miski, odstaw w ciepłe miejsce minimum na godzinę do wyrośnięcia. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Ciasto podziel na około 8 kawałków, które uformuj w kulki, następnie mocno spłaszcz. Ułóż na blaszce, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy. Każdą bułkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp nasionami. Piecz w temp. 180 stopni około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika blaszkę z bułkami natychmiast obwiń szczelnie folią aluminiową (to pozwoli na zachowanie wilgoci) i pozostaw do wystygnięcia.

Rada: oczywiście tak zrobione bułki możesz wykorzystać nie tylko do burgerów. Świetnie nadają się też do zwykłych kanapek.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj