Pulpety w sosie pieczarkowym

Danie, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Pulpety w aromatycznym sosie pieczarkowym można podać z różnego rodzaju kaszami, ryżem, makaronem czy ziemniakami.

Przepis na pulpety w sosie pieczarkowym

Składniki:

  • 500 gramów mielonej wieprzowiny,
  • pół czerstwej kajzerski,
  • ćwierć szklanki mleka,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 300 gramów pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • łyżka mąki pszennej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • olej,
  • sól, pieprz.
@polecamprzepis Pyszne pulpety w sosie pieczarkowym 😋 Wychodzą mięciutkie i sprężyste, a sos jest bardzo aromatyczny. Najbardziej lubię je z kaszą, super na codzienny obiad 🤗 Zapraszam na moją stronę polecamprzepis.pl 👉 tam opisałem przygotowanie krok po kroku 🙂 #jedzenie #gotowanie #przepis #pulpety #meatballs #pieczarki #przepisy #kuchnia #obiad #conaobiad #polecamprzepis #smacznego ♬ Nice and Easy – Louis Adrien

 Jak zrobić pulpety w sosie pieczarkowym?

  1. Kajzerkę porwij bardzo drobno, wlej mleko i rozgnieć widelcem na papkę.
  2. Jedną cebulę posiekaj drobno, zrumień lekko na łyżce oleju, dodaj do bułki.
  3. Dodaj również mięso i bułkę tartą, dopraw solą i pieprzem, wyrób na jednolitą masę.
  4. Z masy odrywaj niewielkie kawałki, zwilżonymi wodą dłońmi uformuj okrągłe pulpety.
  5. Na patelni rozgrzej olej, zrumień na nim pulpety, zdejmij.
  6. Na tę samą patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę i pokrojone w plasterki pieczarki, smaż do zrumienienia.
  7. Śmietankę przelej do miseczki, wlej drugie tyle wody, wsyp łyżkę mąki i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek. Wlej na patelnię, od razu mieszając, dopraw solą i pieprzem, zagotuj.
  8. Do sosu włóż pulpety, duś na małym ogniu przez 5 minut.
  9. Na koniec do dania dodaj posiekaną natkę i ponownie wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj