Pulpety w sosie grzybowym. PRZEPIS

Dużo sosu z kawałkami grzybów, a w nim zanurzone mięciutkie pulpety, do tego na przykład kasza i mamy naprawdę niezwykle smaczny obiad.

Przepis na pulpety w sosie grzybowym

Składniki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego – użyliśmy z indyka, ale może być też wieprzowe czy wieprzowo-wołowe.
  • 2 cebule,
  • 5 łyżek bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • około 300 gramów świeżych grzybów leśnych,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym?

  1. Najpierw posiekaj drobno jedną cebulę i lekko zrumień ją na odrobinie oleju.
  2. Mięso przełóż do miski, dodaj zrumienioną cebulę, bułkę tartą, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Z masy odrywaj kawałki, zwilżonymi dłońmi (to dużo ułatwia), formuj pulpety wielkości piłeczki pingpongowej. Przesmaż je na oleju aż się zarumienią, zdejmij, odłóż.

    Smażące się pulpety po odwróceniu.
  4. Na tą samą patelnię wrzuć drugą posiekaną cebulę oraz pokrojone w paseczki grzyby, smaż aż wszystko lekko się przyrumieni – na początku grzyby puszczą wodę, trzeba ją odparować.
  5. Do miski wlej 200 ml wody, dodaj łyżeczkę mąki, rozprowadź przy pomocy trzepaczki, aby nie było grudek, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, wlej całość na patelnię, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu przez około 10 minut.
  6. Na koniec do pulpetów dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Polecamy też nasz przepis na najlepszy sos grzybowy:

Najpyszniejszy sos grzybowy. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj