Przepis na najlepszy placek po węgiersku. Nigdzie nie smakuje tak dobrze jak w domu

Placek po węgiersku, czasem nazywany też plackiem po zbójnicku, to danie, które zazwyczaj zamawiamy w restauracjach, jednak wcale nie jest tak trudno zrobić go w domu. I będzie to najlepszy placek, jaki do tej pory jedliście. Skorzystajcie z naszego przepisu.

Placka po węgiersku można znaleźć w menu niemal każdej restauracji serwującej tradycyjną kuchnię polską, jednak w praktyce o przyzwoitego niezwykle trudno. Jeśli placek nie jest usmażony bezpośrednio przed podaniem na świeżym oleju, a gulasz został przygotowany z najgorszej jakości mięsa i różnych proszków, a do tego kucharz już na talerzu polał go ketchupem i majonezem (nieraz właśnie taki nam podano ), bardzo łatwo można się zrazić. Tymczasem placek to naprawdę pyszne danie. Najlepszy, jaki jedliśmy, wyszedł z naszej własnej kuchni. Mam dla was sprawdzony przepis.

Przepis na placka po węgiersku

Składniki gulaszu: około kilograma łopatki lub karkówki wieprzowej, 3 cebule, 1 mała papryka czerwona, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki papryki w proszku, szklanka ciemnego piwa, 2 szklanki wody, łyżeczka musztardy, łyżka mąki pszennej, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe, sól, pieprz, olej.

Składniki na placki: około kilograma ziemniaków, duża cebula, 3 ząbki czosnku, 2 jajka, 3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej, sól, pieprz, olej do smażenia.

Do podania kwaśna śmietana, pasta z ostrych papryczek i natka pietruszki.

Z podanych składników przygotujesz 4-5 placków.

Jak zrobić placka po węgiersku?

Gulasz

  • Mięso pokrój w kostkę.
  • Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej olej, wrzuć mięso i utrzymując dość duży ogień smaż je przez kilka minut bez mieszania – chodzi o to, aby zaczęło się smażyć, a nie gotować, bo wtedy puści dużo wody.
  • W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę, a czosnek posiekaj.
  • Mięso raz wymieszaj (tak, aby przewrócić jak najwięcej kawałków), wrzuć cebulę i czosnek, trzymaj bez mieszania kolejnych kilka minut.
  • Następnie kontynuuj smażenie, tym razem już często mieszając, aż wszystko się zrumieni.
  • Wsyp paprykę w proszku i wymieszaj, aby połączyła się z tłuszczem – odda wtedy najwięcej aromatu.
  • Wlej piwo i wodę, dopraw solą, pieprzem, zielem angielskim i liśćmi. Dodaj też łyżeczkę musztardy.
  • Gotuj wszystko pod przykryciem około 1,5 godziny co jakiś czas mieszając – aż mięso zrobi się bardzo miękkie, uzupełniaj też wodę, która odparowała.
  • Po godzinie do gulaszu dodaj pokrojoną w paski paprykę.
  • Mąkę rozrób w 1/4 szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do gulaszu cały czas mieszając, zagotuj i wyłącz ogień.

Przepis na gulasz  w wersji bez papryki znajdziecie też tutaj.

Placki ziemniaczane:

  • Ziemniaki obierz, przepłucz, 3/4 zetrzyj na grube wiórki, resztę na papkę (tę część możesz też zmiksować).
  • Zetrzyj także cebulę, a czosnek bardzo drobno posiekaj.
  • W dużej misce dokładnie wymieszaj wszystko z jajkami i mąką ziemniaczaną oraz solą i pieprzem.
  • Na średniej patelni rozgrzej olej, ciasto nakładaj za pomocą chochli do zupy (mniej więcej jedna chochla na jeden placek), uformuj duży, ale niezbyt gruby placek, smaż na złoty kolor z obu stron.

Przepis na placki również tutaj.

Na talerz połóż placka, na jedną połowę wyłóż porcję gulaszu i złóż. Placki podawaj z kleksem śmietany, odrobiną pasty z ostrych papryczek i natką pietruszki.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj