Potrawka z kurczakiem, szparagami i kalarepą. Wiosenny przepis na szybki obiad

Trwa sezon na szparagi i kalarepę. To właśnie teraz te warzywa są najlepsze. Dodałem pierś z kurczaka, a wszystko połączyłem kremowym sosem. Pyszny i bardzo szybki w przygotowaniu wiosenny obiad.

Przepis na potrawkę z kurczakiem, szparagami i kalarepą

Składniki:

  • 1 większa pierś z kurczaka,
  • łyżka mąki pszennej,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duża kalarepa lub 2 mniejsze,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 100 ml mleka,
  • garść startego parmezanu lub innego podobnego twardego sera dojrzewającego,
  • łyżka masła,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka, szparagów i kalarepy?

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i pieprzem, wymieszaj, odstaw na kilka minut, a następnie posyp mąką i ponownie wymieszaj, aby mięso równomiernie się nią pokryło.
  2. Na patelni rozgrzej masło, wrzuć kurczaka i posiekaną cebulę, smaż często mieszając do lekkiego zrumienienia, dodaj obraną i pokrojoną w kostkę kalarepę oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę.
  3. Wlej śmietankę oraz mleko, dopraw solą i pieprzem, duś przez 10 minut, dodaj pokrojone szparagi (pamiętaj, aby pozbyć się łykowatej końcówki) oraz starty ser, wymieszaj, duś jeszcze 5 minut.

Przepisy z warzywami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj