Potrawka z kurczaka z porem i marchewką. Pomysł na pyszny domowy obiad

Bardzo smaczna propozycja na domowy obiad. Potrawkę z kurczaka możesz podać z różnymi dodatkami. U mnie tym razem z makaronem, świetne też będzie pure ziemniaczane, kasze czy ryż. Lista składników nie jest długa, a przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Przepis na potrawkę z kurczaka z porem i marchewką

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 duża marchewka lub dwie mniejsze,
  • 1 duży por,
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • 200 ml mleka,
  • łyżka mąki pszennej plus mąka do obtoczenia mięsa,
  • mały pęczek koperku,
  • olej pół na pół z masłem,
  • czosnek granulowany, sól, pieprz.

– Składniki na 2-3 porcje.

Jak zrobić potrawkę z kurczaka?

  1. Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą i czosnkiem granulowanym, odstaw na 10 minut do lekkiego zamarynowania.
  2. Mięso obtocz w mące.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzej olej z masłem, rozłóż mięso, aby każdy kawałek miał kontakt z dnem. Smaż do zrumieniania, przewróć i również zrumień. Kurczaka zdejmij i odłóż.
  4. Teraz na patelnię wrzuć startą marchewkę i pokrojonego w plasterki pora, smaż kilka minut.
  5. Śmietankę i mleko wlej do miseczki, wsyp łyżkę mąki, wymieszaj trzepaczką, aby nie było grudek. Wlej do marchewki i pora, dopraw solą i pieprzem. Mieszając, zagotuj.
  6. Do sosu włóż kurczaka, gotuj 3 minuty, dodaj posiekany koperek, trzymaj na ogniu jeszcze minutę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj