Pikantne skrzydełka barbecue. Do zrobienia w piekarniku. Tak pyszne, że palce lizać. PRZEPIS

Przepis rodem z USA. Dzięki oryginalnej marynacie te skrzydełka wychodzą wyjątkowo pyszne. Je się rękami, więc oblizywania palców nie ma końca.

Przepis na pikantne skrzydełka barbecue

Składniki:

  • 1kg skrzydełek z kurczaka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 łyżek dobrego ketchupu,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • łyżka musztardy,
  • kopiasta łyżka papryki wędzonej w proszku,
  • papryka ostra według smaku,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól.

Jak zrobić pikantne skrzydełka barbecue?

  1. Ze skrzydełek odetnij lotki, czyli cienką końcówkę – można wykorzystać je przy gotowaniu bulionu.
  2. Czosnek drobno posiekaj, krawędzią noża lub widelcem rozetrzyj z płaską łyżką soli na pastę, natrzyj nią skrzydełka.
  3. W dużej misce wymieszaj ketchup, powidła, musztardę, paprykę w proszku, sos sojowy i olej. Dokładnie wymieszaj.
  4. Włóż skrzydełka, wymieszaj, aby pokryły się marynatą. Skrzydełka odstaw na kilka godzin do lodówki, aby przeszły wszystkimi smakami.
  5. Następnie rozłóż je równomiernie w brytfance, przykryj pokrywą lub folią aluminiową.
  6. Piecz w temp. 200 stopni przez 50 minut, odkryj, wymieszaj, aby ponownie pokryły się sosem, piecz nadal bez przykrywania przez kolejne 20 minut – pod koniec można włączyć termoobieg, jeśli nie zdążyły się zarumienić.
Skrzydełka ułożone w brytfance po wymieszaniu z marynatą.
Skrzydełka po pierwszej fazie pieczenia, przed ponownym wymieszaniem z sosem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj