Piersi z kurczaka w sosie cebulowym. Prosty do zrobienia obiad, który zachwyca

Piersi są zawinięte w boczek, dzięki temu pozostają soczyste po upieczeniu w bardzo aromatycznym sosie cebulowym. Danie świetnie nadaje się na obiad w gronie kilku osób. Jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a jednocześnie jest pyszne i efektowne.

Przepis na piersi z kurczaka w sosie cebulowym

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka,
  • 8 plasterków boczku wędzonego,
  • 4 średnie cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • łyżka masła,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 3 łyżki oleju,
  • łyżeczka tymianku,
  • 3/4 szklanki białego wina,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić piersi z kurczaka w sosie cebulowym?

  1. Piersi natrzyj solą i pieprzem – wstaw do lodówki, aby się zamarynowały, najlepiej na kilka godzin.
  2. Cebulę obierz, pokrój w pióra, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem i olejem, wlej ćwierć szklanki wody, dopraw solą, pieprzem i tymiankiem, duś pod przykryciem aż cała woda wyparuje, następnie lekko zrumień. Pod koniec dodaj też posiekany czosnek.
  3. Na patelnię wlej wino, dodaj musztardę, wymieszaj, trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty.
  4. Piersi zawiń w plasterki boczku.
  5. Na dno brytfanki wyłóż sos, na nim ułóż piersi.
  6. Piecz w temp 190 stopni przez około 45 minut.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj