Pierogi z borówkami podane ze śmietaną. Rozkosznie pyszny obiad na słodko. PRZEPIS

Taki obiad na słodko to najprawdziwszy smak lata. Borówki, podobnie jak jagody, świetnie nadają się do faszerowania pierogów. Do tego kleks śmietany, trochę cukru pudru i mamy niebo na talerzu.

Przepis na pierogi z borówkami

Składniki:

  • Porcja ciasta pierogowego przygotowanego według tego przepisu,
  • 500 gramów świeżych borówek,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • do podania cukier puder i śmietana 18 proc.

Jak zrobić pierogi z borówkami?

  1. Borówki umyj, osusz na sitku, przełóż do miski. Około 20 proc. owoców rozgnieć lekko widelcem, aby uwolnić trochę soku. Dodaj cukier. Wymieszaj.
  2. Ciasto na pierogi rozwałkuj cienko, przy pomocy szklanki wycinaj okrągłe placuszki, na każdy połóż małą łyżeczkę farszu, zlep szczelnie, formując pierogi.

    Pieróg gotowy do zlepienia.
  3. Pierogi wrzucaj porcjami na gotującą się wodę z odrobiną oleju, gotuj przez 3 minuty od wypłynięcia
  4. Podawaj z kleksem śmietany, posypane cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj