Pierogi wigilijne z kapustą i grzybami. Robimy z tego przepisu, wychodzą bardzo dobre

Są tak dobre, że robimy je nie tylko na kolację wigilijną. Farsz to zaledwie kilka składników, które razem tworzą ten niepowtarzalny smak. Mamy dla was przepis na bardzo dobre pierogi wigilijne.

Przepis na pierogi wigilijne

  • Porcja ciasta pierogowego zrobionego według tego przepisu,
  • 500 gramów kapusty kiszonej
  • 50 gramów suszonych grzybów leśnych
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić pierogi wigilijne z kapustą i grzybami?

  • Grzyby namocz w wodzie – minimum przez godzinę – wyjmij, drobno posiekaj. Wodę zachowaj, jest w niej sporo smaku.
  • Cebulę drobno posiekaj, wrzuć na głęboką patelnię z rozgrzanym olejem i zrumień, dodaj posiekane grzyby, smaż jeszcze chwilę.
  • Dodaj kapustę kiszoną oraz wodę, w której moczyły się grzyby (około 1,5 szklanki, jeśli jest mniej, uzupełnij), dopraw pieprzem, jeśli trzeba, także solą (pamiętaj, że kapusta jest słona), duś pod przykryciem co jakiś czas mieszając przez 30-40 minut – aż kapusta zmięknie. W tym czasie cały płyn powinien odparować.
  • Do farszu dodaj bułkę tartą, dokładnie wymieszaj – ten składnik sprawi, że nabierze on bardziej zwartej konsystencji.
  • Po przestudzeniu farsz nakładaj na krążki ciasta pierogowego, złóż na pół i zlep.
  • Gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oleju przez 2-3 minuty od wypłynięcia.

Rada: pierogi podaliśmy z okrasą ze zrumienionej na oleju cebuli.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj