Pesto z rukoli. Świetna alternatywa dla tradycyjnej wersji. Wystarczy wymieszać z makaronem. PRZEPIS

Świeżą rukolę kupicie dziś w każdym markecie, przeważnie używamy jej do sałatek, ale te postrzępione listki świetnie nadają się również do przygotowania alternatywy dla tradycyjnego pesto. Zamiast świeżej bazylii w tym sosie jest właśnie rukola, a orzeszki piniowe zastąpiliśmy dużo łatwiej dostępnymi nerkowcami. Pesto wyszło bardzo charakterne, można ożywać go jako dip, albo po prostu wymieszać z makaronem. Smakuje świetnie.

Przepis na pesto z rukoli

Składniki:

  • 100 gramów świeżej rukoli,
  • 150 gramów parmezanu,
  • garść nerkowców,
  • 3/4 szklanki oliwy,
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól.

Jak zrobić pesto z rukoli?

  1. Tradycyjnie pesto przygotowuje się w moździerzu, ale dużo łatwiej jest użyć miksera lub blendera.
  2. Zaczynamy jednak od uprażenia orzeszków na suchej patelni.
  3. Następnie miksujemy rukolę z oliwą, zostawiamy na chwilę, aby listki puściły sok.
  4. Dodajemy uprażone orzeszki oraz pokrojony w mniejsze kawałki parmezan, a także czosnek, miksujemy nadal, aż pesto uzyska jednolitą konsystencję. Doprawiamy solą.
  5. Pesto można wymieszać z ciepłym makaronem albo kluskami, już na talerzu posypując świeżym parmezanem. Świetnie sprawdza się również jako dip.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj