Perliczka pieczona z ziemniakami. Warto sięgnąć po ten szlachetny drób, smakuje wybornie. PRZEPIS

Po długich latach zapomnienia perliczka wraca na polskie stoły. Drób ten na Wisłą jadano już przed wiekami, doceniając jego szlachetny smak przypominający nieco mięso dzikiego ptactwa. Później stopniowo wypierał go łatwiejszy w hodowli kurczak, a zdobycie perliczki wymagało nie lada zachodu. To powoli się zmienia. Perliczka nie tylko smakuje wybornie, jej mięso cenione jest też za bogactwo wartości odżywczych i niską zawartość tłuszczu. Jeśli dobrze poszukacie, perliczkę kupicie dziś nawet w co niektórych supermarketach. Mamy świetny przepis na jej przyrządzenie.

Przepis na perliczkę pieczoną z ziemniakami

Składniki:

  • 1 sprawiona perliczka,
  • 700 gramów ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • tymianek, sól, pieprz.

Jak zrobić pieczoną perliczkę?

  1. Do wnętrza perliczki włóż pół cebuli i 2 przekrojone na pół ząbki czosnku, oprósz solą i pieprzem wewnątrz i na zewnątrz, skrop kilkoma łyżkami oliwy, tuszkę dokładnie natrzyj dłońmi. Odstaw do lodówki, aby się zamarynowała – najlepiej na kilka godzin.

    Perliczka po zamarynowaniu, ułożona na warzywach, gotowa do pieczenia.
  2. Ziemniaki obierz, najmniejsze można zostawić w całości, większe przekrój na połówki lub ćwiartki, marchewkę pokrój w grube plasterki, cebulę w ćwiartki, ząbki czosnku na pół.
  3. Warzywa przełóż do brytfanki, oprósz solą i pieprzem, posyp tymiankiem, skrop oliwą, wymieszaj.
  4. Na warzywach połóż zamarynowaną perliczkę, przykryj pokrywą lub folią aluminiową, piecz przez 50 minut w temp. 190 stopni, odkryj i piecz kolejne 50 min. Skórka powinna być ładnie zarumieniona, pod koniec można włączyć termoobieg.
  5. Perliczkę podziel na porcje (nóżki, piersi, skrzydełka, można też podać pół tuszki), wyłóż na talerz razem z warzywami, polej sosem własnym, który wytworzył się podczas pieczenia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj