Pasta all’Amatriciana. Klasyczny włoski sos do makaronu z pomidorami i boczkiem. PRZEPIS

Wspominaliśmy nasz wypad do Rzymu i oczywiście przysmaki, które wtedy jedliśmy. Świetna była pasta all’Amatriciana w małej restauracyjce przy fontannie di Trevi. Poszperałem w poszukiwaniu autentycznego przepisu. To jedno z klasycznych włoskich, ale też właśnie rzymskich dań. Sos wyszedł przepyszny.

Przepis na pasta all’Amatriciana

Składniki:

  • 250 gramów guanciale (włoski dojrzewający policzek lub podgardle wieprze), zamiennie można użyć tłustego surowego boczku wędzonego.
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • mała ostra papryczka,
  • pół szklanki białego wina,
  • pół szklanki wody z gotowania makaronu,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • sól, pieprz.
  • ser pecorino.

– Ilość sosu na 500 gramów makaronu przed ugotowaniem.

Jak zrobić makaron all’Amatriciana?

  1. Guanciale (boczek) pokrój w paseczki lub w kostkę, wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż aż puści tłuszcz, dodaj drobno posiekaną cebulę, smaż nadal do lekkiego zrumienienia. Pod koniec koniec dodaj posiekany czosnek i pokrojoną papryczkę.

    Smażący się boczek, a w tle gotujący się makaron.
  2. Wlej wino, poczekaj aż prawie całe odparuje.
  3. Dodaj pomidory, puszki przepłucz odrobiną wody i też wlej ją na patelnię. Pomidory rozdrobnij przy pomocy łopatki.
  4. Sos dopraw solą i pieprzem, duś przez 20 minut, wlej wodę z makaronu, gotuj jeszcze minutę.
  5. Sos wymieszaj z makaronem, już po nałożeniu na talerze posyp startym serem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj