Paprykarz z kurczakiem. Pyszne danie jednogarnkowe podobne do leczo

To danie przypomina trochę leczo, ale jednak ma swój własny charakter i smak. Jest bardziej kremowe i delikatne, co świetnie współgra z lekką pikantnością. Robi się w jednym garnku, także łatwo przygotujesz obiad dla całej rodziny.

Przepis na paprykarz z kurczakiem

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 800 gramów papryki – najlepsza będzie żółta w długich strąkach,
  • 2 większe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 700 ml passaty,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 100 ml śmietanki kremówki,
  • łyżka papryki mielonej – najlepiej wędzonej,
  • papryka ostra – według smaku, danie powinno być jednak wyczuwalnie pikantne,
  • olej,
  • sól.

Jak zrobić paprykarz z kurczakiem?

  1. Piersi pokrój w sporą kostkę, oprósz solą, wymieszaj, pozostaw na kilka minut, oprósz mąką ziemniaczaną, ponownie wymieszaj, aby pokryć równomiernie każdy kawałek – dzięki temu kurczak pozostanie soczysty.
  2. W garnku lub na dużej i głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć mięso, nie mieszaj, smaż przez 4 minuty, postaraj się przewrócić każdy kawałek, smaż kolejne 4 minuty, zdejmij, odłóż.
  3. Na ten sam olej wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, smaż do lekkiego zrumienienia, dodaj paprykę pokrojoną w krążki lub paseczki oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze kilka minut, dodaj paprykę mieloną i paprykę ostrą, wymieszaj.
  4. Wlej passatę oraz szklankę wody (najlepiej przepłukać butelkę), dopraw solą, wymieszaj, gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 15 minut – aż papryka zmięknie, ale jeszcze nie będzie się rozpadać.
  5. Dodaj śmietankę oraz posiekaną natkę, wymieszaj, gotuj jeszcze minutę.

Spróbuj też:

Prawdziwe węgierskie leczo. Tylko trzy główne składniki. Przepis wideo

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj