Papryczki padron z patelni. Świetne hiszpańskie tapas do zrobienia w kilka minut. PRZEPIS

Zauważyłem, że w sklepach coraz częściej pojawiają się małe zielone hiszpańskie papryczki padron. Wielkością przypominają chili, ale nie są ostre, za to bardzo aromatyczne. Zrobiłem z nich rzecz najprostszą na świecie – wrzuciłem na patelnię z rozgrzaną oliwą, krótko obsmażyłem i posypałem grubą solą. To klasyczne hiszpańskie tapas, czyli mała przekąska.

Przepis na papryczki padron z patelni

Składniki:

  • 200 gramów świeżych papryczek padron,
  • 5 łyżek oliwy,
  • sól w płatkach lub grubo mielona.

Jak zrobić papryczki padron z patelni?

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć papryczki w całości razem z ogonkami, smaż, często przewracając, przez około 5 minut – aż papryczki się przyrumienią.
  2. Przełóż do miseczek, posyp solą.
  3. Jedz w całości, łapiąc za ogonek i maczając w oliwie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj