Panierowane papryczki faszerowane serem i kurczakiem. Robimy jako przekąskę na imprezy. PRZEPIS

Podpatrzyliśmy u znajomej bardzo fajny pomysł na przekąskę imprezową. To panierowane małe papryczki z farszem z sera i kurczaka. Właśnie one zniknęły ze stołu najszybciej. Oczywiście poprosiliśmy o przepis, sami też takie zrobiliśmy.

Przepis na faszerowane papryczki panierowane

Składniki:

  • Małe papryczki baby (właśnie takich użyliśmy), padron lub podobne na przykład ostre jalapeno,
  • mięso z kurczaka wędzonego – z ćwiartki lub piersi,
  • tyle samo startego sera żółtego,
  • 1 ząbek czosnku na farsz do około 6 papryczek.
  • mąka pszenna,
  • jajko,
  • bułka tarta,
  • olej.

– Ilość składników dobieramy w zależności od liczny przygotowywanych składników.

Jak zrobić panierowane papryczki?

  1. Mięso z kurczaka drobno posiekaj, ser zetrzyj, czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli na pastę – najłatwiej zrobić to krawędzią noża lub widelcem. Składniki dokładnie wymieszaj.
  2. Z papryczek odetnij końcówkę z łodyżką, usuń gniazdo nasienne.
  3. Każdą wypełnij ciasno farszem przy pomocy małej łyżeczki, upychając palcem. Trzeba to robić z wyczuciem, aby nie rozerwać papryczek.
  4. Każdą papryczkę najpierw obtocz w mące, potem w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej. Robiąc to, trzymamy papryczki za końcówki.
  5. Papryczki smaż na głębokim oleju przez kilka minut – aż panierka zrobi się ciemnozłota.

Rada:

  • Do papryczek podaliśmy prosty sos – dobrej jakości ketchup wymieszaliśmy z majonezem w proporcji 1 do 2. Przyprawy to szczypta cynamonu i papryki ostrej.
  • Już po wyłożeniu papryczek na talerz w każdą można wbić wykałaczkę, aby na imprezie łatwiej po nie sięgnąć i zjeść nawet bez sztućców.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj