Oberiba czyli śląska zupa kalarepy. Dodaje się do niej też listki i zabiela śmietaną. PRZEPIS

Tę zupę z kalarepy wyróżnia to, że dodaje się do niej też pokrojone w paseczki liście i zabiela śmietaną. Przygotowałem dla was przepis na śląską oberibę, zupę, którą najbardziej lubię przygotowywać wiosną.

Przepis na oberibę – śląską zupę z kalarepy

Składniki:

  • 2 litry wywaru mięsnego przygotowanego na przykład na porcji rosołowej,
  • 3 kalarepy razem z liśćmi,
  • 2 marchewki,
  • 4 większe ziemniaki,
  • 200 ml śmietany kremówki 30 proc.,
  • pęczek koperku,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić oberibę – śląską zupę z kalarepy?

  1. Bulwę kalarepy obierz, pokrój w sporą kostkę, dodaj do gotującego się wywaru. Wrzuć także pokrojone w paseczki listki i marchewkę pokrojoną w plasterki.
  2. Gotuj 10 minut, wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki, gotuj kolejne 10 minut, wlej śmietankę, dodaj posiekany koperek, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze 2-3 minuty.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj