Naleśniki bolońskie zapiekane z beszamelem i serem

Sos boloński zamknięty w naleśnikach, później zapieczony z beszamelem i mozzarellą. To jest nieprawdopodobnie pyszne.

Przepis na naleśniki zapiekane naleśniki bolońskie

Składniki:

  • 1 kg mięsa mielonego – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • 3 cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • 4 łodygi selera naciowego,
  • 8-10 naleśników zrobionych według tego przepisu,
  • 1/4 kostki masła,
  • kopiasta łyżka mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 kulka mozzarelli,
  • oliwa,
  • oregano, sól, pieprz.

Jak zrobić naleśniki bolońskie?

  1. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzej trochę oliwy, zeszklij na niej posiekaną cebulę, dodaj mięso, smaż, rozdrabniając łopatką, do lekkiego zrumienienia.
  2. Dodaj marchewkę i seler pokrojone w bardzo drobną kostkę oraz posiekany czosnek, smaż jeszcze chwilę.
  3. Wlej pomidory razem z zalewą oraz pół puszki wody – jeśli pomidory są w całości, trzeba je rozdrobnić.
  4. Dopraw oregano, solą i pieprzem.
  5. Duś pod przykryciem na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając – sos powinien wyjść bardzo gęsty, nielejący się.
  6. Zrobimy jeszcze sos beszamelowy – w rondelku rozpuść masło, wsyp mąkę, dokładnie wymieszaj, tworząc zasmażkę. Powoli wlewaj mleko, intensywnie mieszając trzepaczką. Po zagotowaniu sos zgęstnie. Dopraw solą.
  7. Na każdy naleśnik wyłóż 1,5 łyżki sosu zwiń lub złóż w kostkę.
  8. Naczynie żaroodporne posmaruj połową beszamelu, wyłóż naleśniki, posmaruj pozostałym beszamelem, wyłóż porwaną mozzarellę.
  9. Zapiekaj w temp. 200 stopni przez około 15 minut – aż ser lekko się przypiecze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj