Najlepszy makaron z krewetkami, jaki kiedykolwiek jedliśmy. Rozpracowaliśmy ten przepis

Z wakacji nad Adriatykiem przywieźliśmy wiele kulinarnych wspomnień, jednak najbardziej w pamięć zapadł nam ten makaron z krewetkami, który jedliśmy w małej tawernie tuż przy porcie. Po powrocie postanowiliśmy odtworzyć jego smak w naszej kuchni – udało się po kilku próbach. Sekret sosu to świeże i dojrzałe pomidory oraz masło dodawane pod koniec gotowania.

Przepis na makaron z krewetkami

Składniki:

  • Około 300 gramów surowych krewetek wraz z pancerzykami – dzięki nim sos jest bardziej aromatyczny,
  • 1 średnia cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 dojrzałe pomidory, najlepiej malinówki,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • oliwa,
  • łyżka masła,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Składniki na 2-3 porcje.

Jak zrobić makaron z krewetkami?

  • Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij na niej drobno posiekaną cebulę – nie powinna się zrumienić.
  • Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na desce przy pomocy noża lub widelca, smaż jeszcze minutę.
  • Wlej wino i gotuj, aż wyparuje połowa.
  • Pomidory zalej wrzątkiem, wyjmij po 30 sekundach, obierz i pokrój w małą kostkę, przełóż na patelnię, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj, duś około 12 minut.
  • Do sosu dodaj krewetki oraz masło (nada sosowi smaku, ale sprawi też, że nabierze aksamitnej konsystencji), wymieszaj, duś jeszcze 3-4 minuty, na koniec wrzuć natkę i raz jeszcze wymieszaj.
  • Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem, od razu podawaj.

Rada: tak przygotowany sos jest najlepszy z własnoręcznie przygotowanym makaronem jajecznym. Przepis znajdziecie na dole tego wpisu.

Jak zrobić domowy makaron jajeczny? To naprawdę bardzo proste! PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj