Młode ziemniaki po hiszpańsku z kiełbasą chorizo, papryką i oliwkami. PRZEPIS

Szukałem nowej inspiracji na przyrządzenie młodych ziemniaków i znalazłem takie bardzo ciekawe danie. Jest w nim także wyrazista hiszpańska kiełbasa chorizo, papryka i oliwki. Pysznie wyszło.

Przepis na młode ziemniaki po hiszpańsku z chorizo

Składniki:

  • około kilograma małych młodych ziemniaków,
  • pętko hiszpańskiej kiełbasy chorizo (200 gramów),
  • 2 czerwone cebule,
  • ząbki czosnku,
  • 2 papryki słodkie,
  • 2 garści zielonych oliwek,
  • łyżeczka mielonej papryki wędzonej,
  • oliwa,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić młode ziemniaki po hiszpańsku?

  1. Ziemniaki dokładnie umyj, ugotuj bez obierania, odcedź.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oliwy, wrzuć cebulę pokrojoną w pióra, a po 3 minutach dodaj kiełbasę pokrojoną w plasterki, paprykę pokrojoną w paseczki oraz oliwki, smaż koleje 7 minut.
  3. Dodaj czosnek oraz paprykę wędzoną w proszku, mieszając, smaż jeszcze minutę, dodaj ziemniaki i nadal mieszając smaż koleje 3-4 minuty. Na koniec dorzuć posiekaną natkę, danie dopraw solą i pieprzem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj