Mielone na patyczkach. Zrób je zamiast zwykłych kotletów, a wszystkich pysznie zaskoczysz. PRZEPIS

Niby to tylko kilka zwykłych składników, za to niezwykła forma sprawi, że wszyscy przy stole będą pysznie zaskoczeni. Mamy dla was przepis na mielone na patyczkach, które można przygotować zamiast zwykłych kotletów.

Przepis na mielone na patyczkach 

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego – wieprzowego lub wieprzowo-wołowego,
  • 1 jajko,
  • 1 cebula,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.
  • Będziesz potrzebować też drewniane patyczki do szaszłyków.

Przepis na mielone na patyczkach

  1. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na odrobinie oleju.
  2. Mięso przełóż do miski, dodaj cebulę, wbij jajko, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wyrób dłońmi.
  3. Masę wstaw do lodówki na pół godziny, aby stężała.

    Mięso po nabiciu na patyczki.
  4. Następnie podziel ją na trzy części, z każdej zwilżonymi dłońmi uformuj kształt cygar, nabij na patyczek, w razie potrzeby wydłuż, aby mięso pokrywało prawie cały patyczek.
  5. Smaż na oleju, obracając na każdą ze stron, łącznie przez około 10 minut.

Rada: mielone na patyczkach podaliśmy z ziemniakami, które ugotowaliśmy, następnie krótko przesmażyliśmy.

Wypróbuj także nasz przepis na tradycyjne kotlety mielone:

Kotlety mielone, które naprawdę nam smakują. Tak robimy je w naszej kuchni. WIDEO

Przepisy na dania z mięsem

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj