Meksykańskie burrito pełne pysznego farszu. Z tym przepisem bez problemu zrobisz je w domu

Burrito, szczelnie zwinięty placek z tortilli kryjący w sobie pyszny środek. To bardzo popularny meksykański street food lubiany również w Polsce. Burrito może być przyrządzane w różnych wersjach. Zrobiliśmy dla was jedną z najbardziej klasycznych z aromatycznym chili con carne, doprawionym ryżem, serem i awokado. Bez trudu przygotujecie je w swojej kuchni.

Przepis na meksykańskie burrito

Składniki:

  • 8 placków tortilla – zrobionych według tego przepisu lub  gotowych ze sklepu,
  • 800 gramów mielonej wołowiny,
  • 2 większe cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie,
  • 1 papryka czerwona,
  • świeże papryczki chili – według uznania, sos powinien być jednak pikantny,
  • płaska łyżeczka kakao,
  • łyżka papryki w proszku do sosu plus łyżka do ryżu,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • 200 gramów ryżu,
  • 2 awokado,
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego,
  • 1 limonka lub cytryna,
  • 200 gramów sera cheddar lub innego miękkiego, wyrazistego żółtego sera,
  • olej,
  • sól, pieprz.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

 Jak zrobić meksykańskie burrito?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso mielone oraz posiekaną cebulę. Smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj posiekany czosnek.
  2. Wsyp paprykę w proszku oraz kumin, wymieszaj, aby przyprawy wymieszały się z tłuszczem, dodaj pomidory oraz fasolę razem z zalewą, drobno pokrojoną paprykę oraz chili, a także kakao (nie obawiaj się, nada sosowi wspaniałego aromatu), sól oraz pieprz. Wlej też pół szklanki wody. Wszystko dokładnie wymieszaj, duś przez 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Sos powinien być bardzo gęsty. Przepis na chili con carne znajdziesz również tutaj.
  3. Ryż ugotuj na sypko. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wsyp łyżkę papryki w proszku, wymieszaj, dodaj ryż oraz przecier pomidorowy, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj.
  4. Awokado przetnij na pół, wyjmij miąższ i pokrój w plasterki.

    Składniki farszu nałożone na tortillę.
  5. Na placku tortilli wyłóż 2 łyżki ryżu, 2-3 łyżki sosu, kilka plasterków awokado oraz 1-2 łyżki żółtego sera. Skrop sokiem z limonki i zwiń ciasno, zakładając boki, jak podczas robienia naleśników.
  6. Burrito zrumień na suchej patelni, starając się obrócić na każdą stronę, następnie od razu podawaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj