Makaron ramen z mięsem i warzywami. Pyszne danie do zrobienia w kilka chwil. PRZEPIS

Ramen to nie tyle nazwa japońskiej zupy, co po prostu alkaicznego makaronu, którego nie może w niej zabraknąć. Można go też jednak wykorzystać do innych dań. Na przykład przyrządzić z mięsem mielonym i warzywami. Wychodzi pysznie. Świetny przepis, szczególnie, jeśli nie macie całego dnia na gotowanie.

Przepis na makaron ramen z mięsem mielonym i warzywami

Składniki:

  • 200 gramów makaronu ramen,
  • 250 gramów mielonej wieprzowiny,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 średnia marchewka,
  • 1 mała papryka,
  • ćwierć główki kapusty pekińskiej,
  • olej,
  • sos sojowy,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej.
  • pieprz, ewentualnie sól.

Jak zrobić makaron ramen z mięsem i warzywami?

  1. Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu, odcedź.
  2. Mąkę ziemniaczaną rozrób w 3/4 szklanki wody.
  3. W woku lub na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć mięso mielone, rozdrobnij je łopatką, ale niezbyt drobno. Smaż  na dużym ogniu do lekkiego zrumienienia.
  4. Dodaj cebulę pokrojoną w grubą kostkę, marchewkę pokrojoną w cieniutkie plasterki (można użyć obieraczki do jarzyn), paprykę pokrojoną w paseczki i posiekany czosnek.
  5. Smaż wszystko, utrzymując duży ogień i często mieszając, przez około 3 minuty, dodaj grubo pokrojoną kapustę, smaż kolejną minutę.
  6. Dodaj ugotowany makaron, dopraw sosem sojowym, a także pieprzem, wymieszaj, wlej wodę z mąką (wcześniej ponownie wymieszaj), mieszając, gotuj nadal przez minutę – danie nabierze szklistej konsystencji. Sprawdź smak, ewentualnie dopraw solą.

Rada: razem z papryką czerwoną do dania można też dodać papryczkę chili.

Przepisy na makarony 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj