Łosoś po koreańsku dwa razy smarowany smakowitą marynatą. PRZEPIS

Kawałki łososia najpierw posmarowałem aromatycznym sosem, odstawiłem do krótkiego zamarynowania, zapiekłem, znów posmarowałem i ponownie krótko zapiekłem – tym razem na ryżu. Wyszło rewelacyjnie. Mam dla was przepis na łososia po koreańsku.

Przepis na łososia po koreańsku

Składniki:

  • 6-7 porcji fileta z łososia (łącznie około 700 gramów),
  • 3 łyżki dobrego ketchupu,
  • łyżeczka miodu,
  • łyżka powideł śliwkowych,
  • 3-4 łyżki sosu sojowego,
  • pół łyżeczki papryki wędzonej w proszku,
  • pieprz kajeński według smaku, ale nie więcej niż pół łyżeczki,
  • pół łyżeczki imbiru w proszku,
  • pół łyżeczki kuminu mielonego,
  • 300 gramów ryżu,
  • uprażony sezam,
  • szczypiorek.

Jak zrobić łososia po koreańsku?

  1. W miseczce wymieszaj ketchup, miód, sos sojowy, powidła i wszystkie przyprawy.
  2. Połową marynaty posmaruj porcje łososia, odstaw na minimum 15 minut do zamarynowania.
  3. W tym czasie ugotuj ryż na sypko.
  4. Kawałki łososia ułóż w foremce na papierze do pieczenia, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 12 minut.
  5. Wyjmij, zdejmij z formy.
  6. W formie wyłóż ryż, na nim połóż łososia, posmaruj drugą połową sosu.
  7. Piecz kolejne 12 minut.
  8. Po wyjęciu z piekarnika posyp uprażonym sezamem i szczypiorkiem.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

 

Przepisy na ryby 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj