Łosoś pieczony ze szparagami i masłem czosnkowym. Banalny w przygotowaniu, zawsze zachwyca. PRZEPIS

Jak my uwielbiamy takie przepisy! Łosoś pieczony ze szparagami i masłem czosnkowym właściwie robi się sam, a gdy pojawia się na stole, wszystkim od razu ślinka leci. Wygląda świetnie, smakuje jeszcze lepiej.

Przepis na łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym

Składniki:

  • 2 porcje łososia o wadze około 150 gramów,
  • pęczek szparagów zielonych,
  • 1/4 kostki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3-4 plasterki cytryny,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić łososia pieczonego ze szparagami i masłem czosnkowym?

  1. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem, dodaj do bardzo miękkiego masła, wymieszaj.
  2. Łososia oprósz solą i pieprzem.
  3. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki.
  4. Szparagi ułóż w naczyniu żaroodpornym, posmaruj połową masła czosnkowego – najłatwiej zrobić to pędzelkiem kuchennym lub po prostu łyżeczką.
  5. Na szparagach połóż łososia, którego posmaruj pozostałym masłem. Wyłóż też plasterki cytryny.
  6. Piecz w temp. 200 stopni przez około 25 minut.
  7. Po wyjęciu z piekarnika można posypać koperkiem.

Łosoś – przepisy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj