Letnia sałatka makaronowa ze szparagami. Na przekąskę albo lekki obiad. PRZEPIS

Gdy w gorące dni niekoniecznie mam ochotę na talerz parującego jedzenia, lubię robić sycące sałatki. To jedna z moich ulubionych – makaronowa ze szparagami i krótko obsmażoną papryką.

Przepis na letnią sałatkę ze szparagami

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 1 cebula czerwona,
  • 2 papryki słodkie – najlepiej w różnych kolorach,
  • 200 gramów makaronu – najlepsze będą rurki, piórka lub kolanka,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sok z połowy cytryny,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić sałatkę szparagową z makaronem?

  1. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, przelej zimną wodą, odcedź.
  2. Paprykę pokrój w paseczki, przesmaż na odrobinie oliwy przez kilka minut, ustawiając duży ogień.
  3. Ze szparagów odłam łykowatą końcówkę, którą wyrzuć, resztę pokrój na centymetrowe kawałki, zachowując główkę w całości. Szparagi wrzuć do gotującej się wody, gotuj przez 3 minuty – nie mogą się rozgotować, powinny zachować jędrność. Wyjmij łyżką cedzakową.
  4. Wszystkie składniki (przestudzone) przełóż do miski, dodaj cebulę pokrojoną w pióra i posiekaną natkę, skrop sokiem z cytryny i oliwą, delikatnie wymieszaj.

Rada: do sałatki można dodać też pokrojoną w paseczki szynkę dojrzewającą.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj