Lekka panierka do ryb i owoców morza. Łosoś wychodzi przepyszny. PRZEPIS

Jeśli podróżowaliście po krajach śródziemnomorskich, z pewnością spotkaliście się z kalmarami lub krewetkami smażonymi w lekkiej i ledwo widocznej panierce. Zastanawiało nas, z czego jest zrobiona i w końcu znaleźliśmy odpowiedź, która zresztą okazała się banalna. To mąka, ale nie zwykła, tylko grubiej mielona krupczatka. Przyrządziliśmy tak łososia i wyszedł super.

Przepis na łososia w lekkiej panierce

Składniki: filet lub dzwonka z łososia, mąka krupczatka, sól, pieprz, olej.

Jak zrobić łososia w lekkiej panierce?

  • Kawałki ryby oprósz solą i pieprzem, pozostaw minimum na kwadrans do zamarynowania.
  • Każdy kawałek obtocz w krupczatce, otrzep z nadmiaru.
  • Smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty z każdej strony – aż cienka warstwa panierki zrobi się złocista.
  • Zdejmij z patelni na papierowy ręcznik, pozostaw na chwilę, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Rada: tak przyrządzonego łososia podaliśmy z ziemniakami z masłem i koperkiem oraz sałatą z pomidorami, ogórkiem, papryką i czerwoną cebulą.

2 KOMENTARZE

  1. Przygotowałam łososia w lekkiej panierce na obiad i wyszedł rewelacyjny. Taka panierka podkreśliła jego delikatny smak. Z dodatkiem ziemniaków i świeżych warzyw był pyszny. Moja rodzina była zachwycona. Mi też przypomniał smak ostatnich wakacji. Na pewno lekka panierkę będę wykorzystywać też do innych dań 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj