Łazanki z młodą kapustą, boczkiem i kiełbasą. PRZEPIS

Tradycyjne łazanki można przygotować sezonowo, czyli z młodą kapustą. W wiosennej wersji są niesamowicie pyszne.

Przepis na łazanki z młodą kapustą

Składniki:

  • 500 gramów makaronu łazanki
  • 1 główka młodej kapusty
  • 2-3 cebule
  • 250 gramów boczku wędzonego
  • 3 kiełbasy śląskie
  • Olej
  • Sól, pieprz

Jak zrobić łazanki z młodą kapustą?

  • Makaron ugotuj „na ząb”, zahartuj i odcedź.
  • Boczek pokrój w małą kostkę, wrzuć na patelnię, a gdy się wytopi (jeśli jest chudy, dodaj trochę oleju) dorzuć pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Wszystko przesmaż aż do zrumienienia.
  • Kapustę dość grubo poszatkuj.
  • Przesmażony boczek i kiełbasę przełóż do większego garnka, dodaj kapustę, wlej pół szklanki wody, duś przez około 7 minut – aż kapusta zmięknie.
  • Dodaj ugotowany makaron, dopraw solą i pieprzem, dokładnie, ale delikatnie wymieszaj.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj