Kurczak trybowany. Złocisty, z chrupiącą skórką, bardzo prosty w przygotowaniu i niesamowicie pyszny. PRZEPIS

Jeden z najprostszych i najlepszych sposobów na przygotowanie kurczaka. Lista składników jest bardzo krótka, przygotowanie to zaledwie kwadrans, cały sekret leży w metodzie. Kurczak jest trybowany, a więc pozbawiony kości, ale z pozostawioną skórka i to ona smakowo robi największą robotę.

Przepis na kurczaka trybowanego

Składniki:

Jak zrobić kurczaka trybowanego

  1. Udka należy wytrybować, a więc pozbawić je kości. Weź mały, ale ostry nóż, natnij kurczaka od strony bez skóry tuż przy kości, odsłaniając ją, po czym po prostu ją wyjmij.
  2. Mięso lekko rozbij tłuczkiem.
  3. Oprósz solą i pieprzem, zostaw na chwilę, aby lekko się zamarynowało.
  4. Rozgrzej patelnię, mięso kładź, zaczynając od strony skóry – nie trzeba tłuszczu, tłuszcz własny wytopi podczas smażenia.
  5. Smaż przez 3-4 minuty (aż skórka zrobi się rumiana), przewróć i smaż jeszcze kolejne 3-4 minuty. Podawaj od razu po zdjęciu z patelni, wtedy skórka jest najbardziej chrupiąca.

Rada: razem z kurczakiem przygotowaliśmy pyszne talarki. Ziemniaki najpierw pokroiliśmy w plasterki, następnie gotowaliśmy przez kilka minut, aż zrobiły się półtwarde. Potem przesmażyliśmy je na aromatycznym tłuszczu, który został po smażeniu kurczaka.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj