Kurczak po rzymsku duszony w pomidorach z ziołami. PRZEPIS

Pomysł na to danie przywieźliśmy z wypadu do Rzymu, gdzie tak przyrządzonego kurczaka jedliśmy w małej restauracji. Jest niezwykle prosty, a smak doskonały, jak to we włoskiej kuchni bywa. Oryginalna nazwa potrawy to pollo alla cacciatora. Przekonajcie się sami i wypróbujcie nasz nowy przepis.

Przepis na kurczaka po rzymsku duszonego w pomidorach

Składniki:

  • Około kilograma pałek lub udek z kurczaka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 duże cebule,
  • 2 puszki pomidorów w zalewie,
  • duża garść oliwek zielonych,
  • oliwa,
  • suszony tymianek lub mieszkanka ziół śródziemnomorskich,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka po rzymsku?

  • Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, następnie rozetrzyj na desce przy pomocy krawędzi noża lub widelca.
  • Kawałki kurczaka przełóż do miski, dodaj czosnek, oprósz solą i pieprzem, dokładnie natrzyj, odstaw do zamarynowania na minimum godzinę.
  • Na dużej patelni rozgrzej kilka łyżek oliwy, ułóż pałki z kurczaka, a w wolne miejsce dodaj cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko zrumień.
  • Dodaj pomidory razem z zalewą oraz pół puszki wody, oliwki, dopraw ziołami, pieprzem i solą – umiarkowanie, pamiętaj, że kurczak był już posolony. Wszystko delikatnie wymieszaj.
  • Gotuj pod przykryciem przez około 30-40 minut, co jakiś czas mieszając.

Rada: tak przygotowany kurczak najlepiej smakuje z bagietką.

Więcej sprawdzonych przepisów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj