Kurczak po góralsku pieczony na kiszonej kapuście z boczkiem. PRZEPIS

Bardzo konkretnie, prosto i pysznie. Mamy dla was przepis na kurczaka po góralsku pieczonego na kapuście kiszonej z boczkiem.

Przepis na kurczaka po góralsku

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty kiszonej,
  • 1 duża cebula,
  • 5-6 podudzi z kurczaka lub podobna ilość udek,
  • 5-6 plasterków boczku,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka po góralsku?

  1. Pałki natrzyj solą i pieprzem, skrop olejem.
  2. Cebulę drobno posiekaj, lekko zrumień na oleju.
  3. Kapustę przepłucz w zimnej wodzie – można pominąć jeśli lubisz bardzo kwaśne smaki – dodaj do cebuli, wlej szklankę wody. Duś pod przykryciem przez pół godziny. W tym czasie prawie cała woda powinna odparować.
  4. Kapustę wyłóż do naczynia żaroodpornego, na niej ułóż kurczaka, lekko go dociskając.
  5. Piecz w temp. 200 stopni przez pół godziny, wyjmij, pomiędzy kurczaka włóż kawałki boczku, piecz kolejne pół godziny.

Rada: tak przyrządzonego kurczaka podaliśmy z gotowanymi ziemniakami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj