Kurczak pieczony na butelce z piwem. Nietypowy przepis i super efekt

Naprawdę bałem się tego przepisu. No bo jak, serio postawić całego kurczaka na pełnej butelce piwa i wstawić go tak do piekarnika? Musiałem spróbować, najbardziej martwiłem się, że butelka pęknie, ale nic takiego się nie stało. Za to kurczak wyszedł naprawdę pyszny – rumiany, soczysty i aromatyczny.

Przepis na kurczaka pieczonego na butelce

Składniki:

  • 1 niezbyt duży kurczak bez podrobów,
  • pół litrowe jasne piwo w butelce – wybierz takie w butelce zwrotnej, gdyż jest ona grubsza i mocniejsza, aby wytrzymała wiele cyklów mycia i napełniania w browarze. Łatwiej też usunąć z niej etykietę.
  • 1/3 kostki masła,
  • 5 ząbków czosnku,
  • płaska łyżka papryki mielonej,
  • 4 cebule,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka pieczonego na butelce z piwem?

  1. Butelkę piwa zanurz w wodzie, poczekaj aż etykieta namoknie i łatwo odklei się od szkła. Butelkę umyj.
  2. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża, wymieszaj ją z miękkim masłem.
  3. Wsuń palce pod skórę kurczaka, oddzielając ją od mięsa, również w nogach, uważaj, żeby nie pękła.
  4. Pod skórę włóż równomiernie masło czosnkowe.
  5. Kurczaka oprósz papryką oraz pieprzem i solą, również wewnątrz, natrzyj. Teraz najlepiej włożyć go na kilka godzin do lodówki, aby się zamarynował.
  6. Kurczaka nałóż na butelkę, aby kapsel wystawał w miejscu szyi. Odtwórz piwo – powinno być one w temperaturze pokojowej, aby uniknąć szoku termicznego po włożeniu do piekarnika.
  7. Nogi kurczaka zwiąż sznurkiem, przewiąż go też na wysokości skrzydełek – będzie pewniej trzymał się na butelce.
  8. W brytfance ułóż cebule pokrojone na ćwiartki, ustaw kurczaka.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, do butelki z piwem wsyp ćwierć łyżeczki soli, od razu się spieni, spływając po kurczaku.
  10. Piecz 1,5 godziny – aż kurczak zrobi się rumiany – 3-4 razy dosypując sól do piwa.
  11. Kurczaka podziel na części. Podawaj z wytworzonym w brytfance sosem własnym.

Rada:

  • Sos własny możesz zmiksować blenderem, następnie zagęścić odrobiną mąki rozrobionej w wodzie.
  • Kurczaka podałem z domowymi frytkami.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj