Kurczak Cezar. Lekkie i eleganckie danie inspirowane słynną sałatką. PRZEPIS

Szukamy przepisów na dania, które sprawdzą się na lekki obiad wiosną i latem, gdy za oknem jest upalnie. Nie mamy wtedy ochoty na spędzanie połowy dnia w kuchni, a też talerz gorącej zupy w taką pogodę może nie być najlepszym pomysłem. Na pewno słyszeliście o słynnej sałatce Cezar. Zamieniliśmy ją w doskonałe danie.

Przepis na kurczaka Cezar

Składniki na 2 porcje:

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 1 główka sałaty rzymskiej,
  • 2 łyżki dobrego majonezu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 fileciki anchois,
  • 2-3 łyżki mleka,
  • olej,
  • grzanki z bułki pszennej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kurczaka Cezar?

  • Pierś z kurczaka oprósz solą i pieprzem, skrop olejem, natrzyj i pozostaw na około 15 minut.
  • Pierś smaż bez dodatkowego tłuszczu pod przykryciem, raz obracając, przez minimum 10 minut – ciepło musi dotrzeć do środka.
  • Czosnek drobno posiekaj, następnie rozetrzyj z filecikami anchois na pastę przy pomocy krawędzi noża lub widelcem. Przełóż do miseczki, dodaj majonez i mleko, dokładnie wymieszaj. Sos powinien mieć lekko lejącą konsystencję.
  • Usmażonego kurczaka zdejmij z patelni, przełóż na deskę, aby mięso chwilę odpoczęło.
  • Sałatę przekrój wzdłuż na pół, połóż na rozgrzaną patelnię po kurczaku, smaż na sporym ogniu przez kilka minut, aż lekko się przyrumieni.
  • Na talerzach połóż połówki sałaty przyrumienioną stroną do góry, pierś z kurczaka pokrojoną w ukośne plasterki, polej sosem, posyp grzankami i parmezanem pokrojonym na płatki przy pomocy obieraczki do jarzyn.

Oczywiście znajdziecie u nas też przepis na klasyczną sałatkę Cezar:

Sałatka Cezar. W pełni zasługuje na swoją sławę [PRZEPIS]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj