Kulebele czyli śląski obiad inaczej. Przepyszne kluski z farszem o smaku rolady

Rolada wołowa, kluski z dziurką i modro kapusta, a więc tradycyjny śląski obiad smakuje jak nic innego na świecie, no chyba, że… zrobicie kulebele. To nieprawdopodobnie pyszne kluski, po raz pierwszy jadłem je w restauracji Żurownia w Katowicach, gdzie to prawdziwa specjalność. Uwielbiam, dlatego robię je też w mojej kuchni.

Przepis na kulebele

Składniki:

  • Na farsz i sos: 600 gramów wołowiny (pręga, łopatka, antrykot), 200 gramów boczku wędzonego, 1 kiełbasa śląska, 1 większy ogórek kiszony, 2 cebule, płaska łyżka papryki mielonej, 2 łyżeczki gładkiej musztardy, ziele angielskie, kopiasta łyżka mąki pszennej, liście laurowe, sól, pieprz.
  • Na kluski: 1,5 kilograma ziemniaków, mąka ziemniaczana.
  • Modro kapusta: pół główki kapusty czerwonej, 1 cebula, 3 łyżki octu, olej, sól, pieprz.

Jak zrobić kulebele?

  1. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, wyłóż wołowinę i boczek i kiełbasę, w puste miejsca wsyp posiekaną cebulę. Smaż wszystko do zrumienienia.
  2. Wsyp paprykę mieloną, wymieszaj.
  3. Wlej 2,5 szklanki wody, dodaj musztardę, liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz, duś przez 2-3 godziny – aż wołowina zrobi się bardzo miękka. Uzupełniaj wodę, która wyparowała.
  4. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości, odcedź, zupełnie ostudź, przeciśnij przez praskę lub bardzo dokładnie utłucz, wyjmij 1/4, w puste miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną, włóż ponownie zabraną część, wyrób na jednolitą masę.
  5. Pora na kapustę – posiekaj cebulę, przesmaż ją na oleju do zrumienienia, dodaj posiekaną kapustę, wlej pół szklanki wody, dopraw solą i pieprzem, duś co prawie całkowitego odparowania wody – w tym czasie kapusta powinna zmięknąć. Wlej ocet, wymieszaj.
  6. Wyjmij mięso, boczek i kiełbasę z sosu, usuń ziele i liście. Wołowinę porwij wzdłuż włókien, boczek i kiełbasę  pokrój w bardzo drobną kostkę. Dodaj drobno pokrojonego ogórka, wymieszaj.
  7. Kopiastą łyżkę mąki rozrób w połowie szklanki wody (dopilnuj, aby nie było grudek), wlej do sosu, cały czas mieszając trzepaczką, zagotuj.
  8. Z masy ziemniaczanej odrywaj kawałki, z których uformuj placek wielkości dłoni, na środku wyłóż dużą łyżkę farszu, zlep, tworząc kluskę.
  9. Kluski gotuj w osolonej wodzie przez 4 minuty od wypłynięcia.
  10. Na talerze wyłóż porcję kapusty, na niej połóż kluski, polej sosem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj