Kruchy schab w aromatycznym sosie cebulowym. Łatwy do zrobienia, wszystkim smakuje

Prosty do zrobienia schab w bardzo aromatycznym sosie cebulowym. Przepis świetnie sprawdza się, gdy na gotowanie nie mam zbyt dużo czasu. To danie, które wszystkim smakuje.

Przepis na kruchy schab w sosie cebulowym

Składniki:

  • 5 plastrów schabu wieprzowego o grubości około 2 cm,
  • 3 średnie cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki musztardy francuskiej,
  • mąka pszenna do obtoczenia mięsa,
  • pół szklanki białego wytrawnego wina,
  • olej pół na pół z masłem,
  • czosnek granulowany, sól, pieprz.

Jak zrobić kruchy schab w sosie cebulowym?

  1. Mięso oprósz solą, czosnkiem i pieprzem, zostaw na 15 minut, następnie obtocz w mące.
  2. Kawałki schabu lekko zrumień na mieszance masła i oleju, zdejmij, odłóż.
  3. Teraz na tę samą patelnię wrzuć pokrojoną w pióra cebulę, smaż do zrumienienia, pod koniec dodaj czosnek pokrojony w plasterki.
  4. Wlej wino i szklankę wody, dodaj musztardę, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj.
  5. Do sosu włóż kawałki schabu, duś na wolnym ogniu przez około 50 minut, w razie potrzeby podlewając wodą – sos ma wyjść lekko zawiesisty.

Rada: tak przygotowany schab podałem z kaszą jaglaną, może to być też jednak każda inna kasza, ryż czy ziemniaki na przykład w formie pure.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj