Krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Farsz w tych krokietach to jakby połącznie dwóch przepisów. Znajdziecie w nich kapustę kiszoną z pieczarkami, jak i mięso. Smakują wyśmienicie.

Przepis na krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami

Składniki:

  • 500 gramów mięsa mielonego,
  • 500 gramów kapusty kiszonej,
  • 300 gramów pieczarek,
  • 2 większe cebule,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • jajka i bułka tarta do panierowania,
  • 10 naleśników zrobionych według tego przepisu.

Jak zrobić krokiety z mięsem, kapustą i pieczarkami?

  1. Kapustę przełóż do garnka, wlej szklankę wody, gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 30 minut – aż kapusta zmięknie. W tym czasie cała woda powinna wyparować.
  2. Pieczarki umyj, zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Cebulę drobno posiekaj.
  4. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć starte pieczarki i cebulę, pojawi się woda z pieczarek, trzymaj na ogniu aż cała wyparuje.
  5. Dodaj mięso, rozdrobnij łopatką, dopraw solą i pieprzem, wszystko zrumień.
  6. Dodaj ugotowaną kapustę, dokładnie wymieszaj.
  7. Na każdym naleśniku wyłóż dwie łyżki farszu, zwiń w rulon, robiąc zakładkę po bokach.
  8. Panieruj w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
  9. Krokiety smaż na oleju, obracając na każdą stronę, do zrumienienia na ciemnozłoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj