Krokiety z kapustą i grzybami. Nie może zabraknąć ich na świątecznym stole. PRZEPIS

Naprawdę dobre wychodzą, gdy nie żałujemy grzybów. Dobra kapusta kiszona też jest bardzo ważna. Nie przepłukujemy jej, aby farsz był wyrazisty. Robimy na Boże Narodzenie, podane z barszczem są po prostu przepyszne.

Przepis na krokiety z kapustą i grzybami

Składniki:

  • 600 gramów kapusty kiszonej,
  • 100 gramów grzybów suszonych,
  • 2 duże cebule,
  • około 10 naleśników zrobionych według tego przepisu,
  • olej,
  • 3-4 jajka,
  • bułka tarta,
  • ziele angielskie, liście laurowe, pieprz.

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

  1. W garnku rozgrzej trochę oleju, zrumień na nim posiekaną cebulę.
  2. Dodaj kapustę kiszoną i pokruszone drobno grzyby – można je też posiekać nożem, wlej szklankę wody, dodaj kilka kulek ziela angielskiego i liści laurowych, dopraw pieprzem, wymieszaj. Gotuj wszystko pod przykryciem przez około 30-40 minut – aż cała woda wyparuje, a kapusta zmięknie. Usuń ziele i listki. Przestudź.
  3. Farsz nakładaj na skraj naleśników (mniej więcej 2 łyżki na jeden), zwijaj ciasno, zakładając boki.
  4. Krokiety najpierw obtocz w roztrzepanych jajkach, potem w bułce tartej.
  5. Smaż na oleju na małym ogniu, aby temperatura zdążyła przeniknąć do środka, starając się obrócić krokiety na każdy z boków.

    Krokiety staramy się równomiernie zrumienić z każdej strony.
  6. Krokiety są gotowe, gdy równomiernie zrumienią się na ciemnozłoto. Najlepiej smakują od razu po zdjęciu z patelni.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj