Krewetki z patelni z masłem, czosnkiem i chili. Nasze ulubione. PRZEPIS

To nasz ulubiony sposób na przyrządzanie krewetek z patelni. Maślany sos z czosnkiem i chili robi tu niesamowitą robotę. Uwielbiamy!

Przepis na krewetki z patelni z masłem, czosnkiem i chili

Składniki:

  • 250 gramów krewetek bez pancerzyków – im większe, tym lepsze,
  • 1/5 kostki masła,
  • 1 duży ząbek czosnku lub dwa mniejsze,
  • pół łyżeczki pasty z ostrych papryczek – na przykład harissa (można zastąpić świeżym chili),
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • łyżka posiekanej natki pietruszki.

Jak zrobić krewetki z patelni z masłem, czosnkiem i chili?

  1. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy widelca lub krawędzi noża. Można też użyć moździerza.
  2. Na patelni rozgrzej mniej niż połowę przygotowanego masła, wrzuć krewetki (jeśli były mrożone, najpierw je rozmroź i osusz papierowym ręcznikiem), smaż bez ruszania przez 1 minutę, obróć, smaż przez kolejną minutę.
  3. Dodaj pozostałe masło i pastę czosnkową, pastę z ostrych papryczek, a gdy masło się rozpuści, dopraw sosem sojowym. Na koniec posyp natką i wymieszaj. Podawaj od razu.

Zobacz wideo:

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj