Krewetki albo kalmary w panierce panko. Pysznie chrupiące. PRZEPIS

Można przyrządzić tak większe krewetki i krążki kalmarów, albo jedno i drugie, jak u nas tym razem. Japońska panierka panko świetnie pasuje do owoców morza.

Krewetki albo kalmary w panko

Składniki:

  • Około 200 gramów większych surowych krewetek bez pancerza lub kalmarów pokrojonych w krążki,
  • 1 jajko,
  • płaska łyżka mąki pszennej,
  • japońska panierka panko – kupisz na dziale azjatyckim, możesz też przygotować ją samodzielnie według naszego przepisu,
  • Olej do smażenia,
  • sól.

Jak zrobić krewetki albo kalmary w panko?

  • Jeśli używasz mrożonych owoców morza, należy pozwolić im spokojnie się rozmrozić, następnie osuszyć ręcznikiem papierowym i oprószyć solą.
  • Jajko dokładnie wymieszaj z mąką – można też użyć samego jajka, jednak dodatek mąki sprawia, że panko lepiej przywrze.
  • Jajko wlej do owoców morza i wymieszaj.
  • Panieruj w panko, lekko dociskając.
  • Smaż na głębokim oleju aż panierka zrobić się ciemnozłota.

Rada: do tak przygotowanych owoców morza dobrze pasuje słodki sos chili.

1 KOMENTARZ

  1. Owoce morza wykorzystuję w mojej kuchni, bo cała moja rodzina je lubi. Krewetki w panierce to jedne z naszych ulubionych przekąsek. Zgadzam się z tym, że panko najlepiej sprawdza się w tej roli. Do tego odpowiedni sos i przepyszne danie gotowe. W moim domu szybko znika z talerzy. Polecam przepis 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj