Kremowy sos z suszonymi pomidorami i świeżym szpinakiem. Idealny do makaronu. PRZEPIS

Do zrobienia w kilka chwil, wystarczy wymieszać go z makaronem i pyszne danie gotowe. Suszone pomidory nadają temu sosowi bardzo intensywny smak, a zielone listki szpinaku świetnie z nimi współgrają.

Przepis na sos z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Składniki:

  • 5-6 pomidorów suszonych w oliwie,
  • 3 łyżki oliwy z pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 duże garście świeżego szpinaku sałatkowego (baby),
  • 200 ml śmietanki kremówki 30 proc.,
  • garść startego parmezanu lub innego podobnego sera,
  • sól, pieprz.

Składniki na 2 porcje sosu.

Jak zrobić sos z suszonymi pomidorami i szpinakiem?

  1. Na patelni rozgrzej oliwę z pomidorów, wrzuć czosnek pokrojony w cieniutkie plasterki i pomidory pokrojone w paseczki, smaż razem kilka minut na niewielkim ogniu.
  2. Wlej śmietankę, wsyp starty ser, zagotuj, mieszając, aż ser się rozpuści, a sos nabierze kremowej konsystencji.
  3. Dodaj listki szpinaku, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze 2 minuty, na koniec dopraw solą i pieprzem.

    Gotowy sos przed wymieszaniem z makaronem.
  4. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem (użyliśmy papardelle), już na talerzach posyp dodatkową porcją sera. Podawaj od razu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj