Kotlety „Zorba” z serem feta i oliwkami. Pyszna odmiana dla zwykłych mielonych

Jeśli przejadły już ci się tradycyjne kotlety mielone, spróbuj wersji w greckim stylu. Z zewnątrz wyglądają zwyczajnie, ale w środku kryją ser feta i oliwki. Bardzo nam smakowały.

Przepis na kotlety Zorba z serem feta i oliwkami 

Składniki:

  • 500 gramów mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki bułki tartej,
  • Mała garść oliwek zielonych,
  • 1 mała cebula,
  • Około 100 gramów sera feta,
  • Sól, pieprz,
  • Olej do smażenia.

Z podanych składników przygotujesz 4 duże kotlety.

Jak zrobić kotlety „Zobra” z serem feta i mięsem mielonym?

  • Oliwki i cebulę, drobno posiekaj, ser pokrój w słupki.
  • Mięso przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, posiekane oliwki, sól oraz pieprz. Wyrób dłońmi.
  • Masę podziel na cztery części, z każdej uformuj płaski placek, na środku połóż kawałek sera feta i zlep w podłużny i płaski kotlet.
  • Smaż na oleju na niezbyt dużym ogniu, aby temperatura zdążyła wniknąć do wnętrza kotleta – przez 5 minut z każdej strony.

Rada: kotlety podaliśmy z batatami i ziemniakami, które pokroiliśmy w słupki jak na frytki, natarliśmy odrobiną oleju i piekliśmy przez około 25 minut w temperaturze 190 stopni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj