Kotlety zawijane z pieczarkami i serem

W środku kryją aromatyczne pieczarki i ciągnący się ser, na zewnątrz są złocisto- chrupiące. Kotlety zawijane ze schabu to świetny pomysł na codzienny, jak i bardzie wystawny obiad.

Przepis na kotlety zawijane z pieczarkami i serem

Składniki:

  • 3 plastry schabu wieprzowego o grubości około 3 cm,
  • 200 gramów pieczarek,
  • 100 gramów sera żółtego,
  • mała cebula,
  • mąka pszenna, jajka, bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • sól, pieprz,
  • będziesz potrzebować także folię spożywczą.

Jak zrobić kotlety zawijane z pieczarkami i serem?

  1. Pieczarki umyj, zetrzyj na grubych oczkach.
  2. Cebulę drobno posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej trochę oleju, przesmaż pieczarki z cebulą do lekkiego zrumienienia, dopraw solą i pieprzem.
  4. Plastry schabu rozbij cienko, oprósz solą, na każdy wyłóż porcję pieczarek, połóż słupek sera, zwiń ciasno, robiąc po bokach zakładkę.
  5. Każdy kotlet obtocz w mące, zawiń w folię jak cukierka, wstaw do lodówki na minimum pół godziny – pod wpływem wilgoci mąka zadziała jak klej i roladka pozostanie ładnie uformowana.
  6. Po wyjęciu z lodówki każdą roladkę obtocz w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej.
  7. Smaż na oleju na wolnym ogniu pod przykryciem, obracając na każdą ze stron – przez około 8 minut, aby temperatura dotarła do wnętrza kotletów. Odkryj i smaż jeszcze przez około 3 minuty.
  8. Zdejmij na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, po chwili podawaj.

Rada:

  • Kotlety można również usmażyć na głębokim tłuszczu.
  • Tak przygotowane kotlety podałem z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty według tego przepisu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj