Kotlety zapiekane z młodą kapustą. Doskonałe na wiosenny obiad. PRZEPIS

Znalazłem bardzo fają inspirację na kotlety, które krótko zapieka się z młodą kapustą. Proste, a zarazem niesamowicie smaczne. Idealne na wiosenny obiad.

Przepis na kotlety zapiekane z młodą kapustą

Składniki:

  • Duża pierś z kurczaka,
  • 150 gramów boczku wędzonego,
  • mała główka młodej kapusty lub pół większej,
  • 1 większa cebula,
  • łyżeczka mąki pszennej,
  • mąka pszenna, jajka i bułka tarta do panierowania,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Składniki na 2 kotlety.

Jak zrobić kotlety zapiekane z młodą kapustą?

  1. Na patelni rozgrzej trochę oleju, wrzuć boczek, a po chwili także drobno posiekaną cebulę, smaż do lekkiego zrumienienia.
  2. Dodaj poszatkowaną kapustę, dopraw solą i pieprzem, wlej pół szklanki wody, wymieszaj, duś przez 10 minut.
  3. W ćwierć szklanki wody rozrób mąkę, wlej do kapusty, mieszając, trzymaj na ogniu jeszcze minutę.
  4. Pierś z kurczaka przekrój wzdłuż na dwa płaty, rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem, panieruj kolejno w mące, jajku i bułce.
  5. Kotlety usmaż na oleju z obu stron na ciemnozłoty kolor.
  6. Na usmażonych kotletach wyłóż kapustę, można podawać od razu albo zapiec w 200 stopniach przez 10 minut – wtedy są jeszcze lepsze.

 

Wyświetl ten post na Instagramie

 

Post udostępniony przez Kulinarna Polska (@kulinarna_polska)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj