Kotlety z mięsa i kapusty. Oszczędny przepis, wychodzą bardzo smaczne

Składniki kosztowały nas około 20 zł, zrobiliśmy z nich aż 9 dużych, a przede wszystkim bardzo smacznych kotletów. Przepis idealny na obecne czasy, gdy oszczędna kuchnia znów wraca do łask.

Przepis na kotlety z mięsa i kapusty

Składniki:

  • Pół kilograma mielonego mięsa wieprzowego,
  • Pół średniej główki białej kapusty,
  • 2 duże cebule,
  • 1 jajko,
  • 4 kopiaste łyżki bułki tartej plus bułka do obtoczenia,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety z mięsa i kapusty?

  1. Cebulę posiekaj, zrumień na głębokiej patelni niewielkiej ilości oleju.
  2. Kapustę drobno posiekaj, dodaj do zrumienionej cebuli, wlej pół szklanki wody, duś przez około 15 minut, co jakiś czas mieszając, aż kapusta będzie zupełnie miękka, następnie przestudź i przełóż do miski.
  3. Dodaj mięso mielone, wbij jajko, wsyp bułkę tartą, dodaj sól oraz pieprz, wyrób dłońmi na jednolitą masę.
  4. Z masy formuj płaskie kotlety, każdy obtocz w bułce tartej.
  5. Smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony.

Przepisy na kotlety

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj