Kotlety z cukinii alla schabowe. Super pomysł na obiad bez mięsa

Miałem na obiedzie kilka osób, zaplanowałem tradycyjne schabowe, ale okazało się, że nie wszyscy jedzą mięso, więc na szybko wpadłem na pomysł, żeby usmażyć w panierce również plastry cukinii. Dobrze, że wyszło mi takich kotlecików całkiem sporo, bo każdy chciał spróbować. Smakują super!

Przepis na kotlety z cukinii jak schabowe

Składniki:

  • średnie cukinie,
  • jajka,
  • bułka tarta – użyłem zwykłej wymieszanej pół na pół z panko, ale może być też tylko zwykła bułka,
  • mąka pszenna,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić schabowe z cukinii?

  1. Cukinie pokrój w duże ukośne plastry o grubości około 1 cm, natrzyj je solą i pieprzem, odstaw na 10 minut.
  2. Plastry najpierw obtocz w mące, następnie w roztrzepanym jajku, potem w bułce tartej.
  3. Smaż na oleju przez około 2 minuty z każdej strony, aż panierka będzie ciemnozłota.
  4. Po zdjęciu przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Rady:

  • Oprócz soli i pieprzu można dodać też inne przyprawy, na przykład curry.
  • Kotlety można podać jak schabowe, albo jako przekąskę, na przykład z sosem czosnkowym.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj