Kotlety szwajcarskie z serem i szynką. Klasyka, którą uwielbiamy. Przepis na cordon bleu

Przepis na kotlety szwajcarskie ma już 80 lat, dawno zrobił kulinarną karierę na całym świecie, ale wcale się nie starzeje, bo to pyszna klasyka. W naszej kuchni też często wracamy do niego wracamy, bo choć „Szwajcar” to prawdziwa bomba kaloryczna, jest też niezwykle smaczny.

Przepis na cordon bleu – kotlety szwajcarskie

Składniki:

  • Plastry schabu wieprzowego o grubości około 2 cm,
  • plastry dobrej szynki wieprzowej,
  • plastry sera żółtego w typie szwajcarskim,
  • sól, pieprz,
  • do panierowania mąka pszenna, jajka, bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić cordon bleu – kotlety szwajcarskie?

  • Mięso równomiernie rozbij na cienkie placki, uważaj jednak, żeby nie zrobić dziur.
  • Oprósz solą i pieprzem, na każdym kawałku połóż plaster sera i szynki, następnie złóż na pół, dociskając krawędzie, aby do siebie przywarły.
  • Każdy kotlet najpierw obtocz w mące, następnie zanurz w roztrzepanym jajku i obtocz bułce tartej.
  • Smaż z obu stron na ciemnozłoty kolor.

Rada: oryginalny przepis na cordon bleu każe użyć schabu cielęcego, mięso to w Polsce jest dość trudno dostępne, dlatego użyliśmy schabu wieprzowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj