Kotlety jajeczne z szynką. Można podać na obiad albo jako przekąskę

Te kotlety równie dobrze smakują zaraz po zdjęciu z patelni, jak i na zimno. Można je też podać na obiad jak mielone.

Przepis na kotlety jajeczne z szynką

Składniki:

  • 10 jajek ugotowanych na twardo,
  • 1 surowe jajko,
  • 1 duża cebula,
  • 200 gramów szynki w kawałku,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • łyżka bułki tartej plus bułka do obtoczenia kotletów,
  • olej,
  • sól, pieprz.

Jak zrobić kotlety jajeczne z szynką?

  1. Cebulę drobno posiekaj, szynkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na odrobienie oleju, przełóż do miski.
  2. Dodaj drobno posiekane jajka, wbij jedno jajko surowe, wsyp mąkę i bułkę, dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj, wstaw na 10 minut do lodówki, aby masa lekko stężała, co ułatwi dalszą pracę.
  3. Masy odrywaj kawałki, z których formuj płaskie kotleciki. Każdy obtocz w bułce tartej.
  4. Smaż na niezbyt dużym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony na ciemnozłoty kolor.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj