Kopytka z serem obtoczone w bułce zrumienionej na maśle. Rozkosznie pyszny obiad na słodko

Smak dzieciństwa, obiadków u babci  i domowego ciepła. Zrobiliśmy kopytka z serem, które potem obtoczyliśmy w zrumienionej na maśle bułce tartej. Rozkosz!

Przepis na kopytka z serem

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 400 gramów twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • mąka pszenna pół na pół z ziemniaczaną,
  • pół kostki masła,
  • 3-4 łyżei bułki tartej,
  • cukier puder według upodobań.

Jak zrobić kopytka z serem?

  • Ziemniaki obierz, pokrój na mniejsze kawałki, ugotuj do miękkości, odcedź, odstaw do całkowitego wystygnięcia, dokładnie utłucz na gładką masę.
  • Wyjmij 1/4, puste miejsce uzupełnij z lekką górką mąką pszenną i ziemniaczaną.
  • Wbij jajko, dodaj twaróg.
  • Masę dokładnie wyrób przy pomocy dłoni.
  • Odrywaj porcje, które przekładaj na deskę oprószoną mąką, uformuj wałeczek, który następnie pokrój ukośnie nożem.
  • Gotuj w dużej ilości wody przez 2-3 minuty od wypłynięcia, wyjmuj łyżką cedzakową.
  • Na dużej patelni rozgrzej masło, wsyp bułkę tartą i lekką ją zrumień, następnie dodaj cukier puder (niezbyt dużo, około 2 łyżek, aby zdołał połączyć się z masłem, kluski można później dodatkowo posypać na talerzu), dokładnie wymieszaj.
  • Ugotowane kopytka przełóż na patelnię, delikatnie przewracaj, aby obtoczyły się zrumienioną bułką i podawaj.

Lubisz obiady na słodko? Wypróbuj też nasz przepis na racuchy z jabłkami:

Przepis na racuchy z jabłkami. Świetny pomysł na podwieczorek albo obiad na słodko. PRZEPIS

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj